top of page

Samenwerken met

Lienke Pet

De kracht van samenwerking en begrip is van onschatbare waarde in het ondersteunen van geadopteerden in hun reis naar zelfstandigheid. Wanneer alle betrokkenen in harmonie samenwerken, ontstaat er een sterker fundament voor een gezonde en zelfstandige toekomst voor de geadopteerde. 

Wanneer een geadopteerde volwassen wordt, ontstaat er vaak een verschuiving in de dynamiek binnen het adoptiegezin.  

Met regelmaat komen onze coaches in contact met geadopteerden of adoptieouders die aangeven dat er veel verandert in de dynamiek binnen het adoptiegezin met het groter en volwassen worden van de geadopteerde. Het zoeken naar een nieuw evenwicht blijkt moeilijk. De EIGENheid en behoefte aan een eigen pad kan veel spanning met zich meebrengen. Veelal hebben adoptieouders moeite met het toenemende zelfvertrouwen en de zelfstandigheid van hun geadopteerde zoon of dochter. Net als in elk gezin, zijn er verwachtingen. Bij adoptieouders zie ik echter regelmatig dat hun verwachtingen niet altijd overeenkomen met de werkelijke ontwikkeling van de jongvolwassen geadopteerde. Hierover een constructief gesprek voeren lukt niet altijd.

  

Het verschil – en het ontbreken van het constructieve gesprek - kan leiden tot onbegrip, frustratie en soms zelfs irritatie aan beide kanten. Deze spanningen kunnen verder toenemen wanneer hulpverleners de jongvolwassene ondersteunen in het proces van autonomie. Het is echter belangrijk te benadrukken dat dit niet bedoeld is om de adoptieouders te belasten. Het doel is om de geadopteerde te helpen groeien tot een zelfstandige volwassene, iets wat vooral voor hen, die vaak gewend zijn zich aan te passen, een uitdagend proces kan zijn.  

  

Om de geadopteerde effectief te ondersteunen en helderheid te bewaren in dit proces, werken adoptiecoaches en adoptieoudercoaches nauw samen. Zij begeleiden niet alleen de geadopteerde, maar ook de adoptieouders, aangezien zij een cruciale rol spelen in de ontwikkeling van hun kind. Deze samenwerking is gebaseerd op wederzijds begrip en de gedeelde ervaringen van alle betrokkenen. Het is een proces waarin iedereen meebeweegt en verantwoordelijkheid neemt. 

  

De last die een geadopteerde met zich meedraagt, is vaak niet alleen van hem of haar. Een deel van deze last kan en moet worden teruggelegd bij de adoptieouders. Vanuit onze ervaring zien we dat dit ruimte creëert voor de geadopteerde om zich vrijer te bewegen binnen zijn of haar eigen systeem. Door samen te werken en stil te staan bij ieders proces, ontstaat er een omgeving waarin de geadopteerde kan floreren. 

  

Lienke en Soorien kunnen met een positief gevoel terugkijken op de afgelopen jaren. Zij hebben ervaren dat deze aanpak bijdraagt aan de groei en zelfstandigheid van de geadopteerde, terwijl het adoptieouders helpt meer begrip en ondersteuning te bieden. Adoptieouders die bereid zijn naar zichzelf te kijken, hun eigen pijn en patronen aan te kijken en proberen de situatie vanuit het perspectief van de geadopteerde te bezien, ervaren ontwikkelingen die eerder niet mogelijk leken. Tegelijkertijd hebben zij gezien hoe uitdagend het kan zijn wanneer een partij niet bereid is mee te bewegen of weerstand biedt. Dit belemmert het proces en legt een extra zware last op de geadopteerde, met alle gevolgen van dien. 

  

De kracht van samenwerking en begrip is van onschatbare waarde in het ondersteunen van geadopteerden in hun reis naar zelfstandigheid. Wanneer alle betrokkenen in harmonie samenwerken, ontstaat er een sterker fundament voor een gezonde en zelfstandige toekomst voor de geadopteerde. 


Vanuit deze ervaring hebben Lienke en Soorien binnen AFC een nieuwe coaching opgezet, genaamd EIGEN. Dit programma richt zich op het onderzoeken van je eigen rol, positie en plek binnen het adoptiegezin. Voor geadopteerden jonger dan 18 jaar valt deze zorg – met Soorien als adoptiecoach voor de geadopteerde en Lienke als adoptieoudercoach voor de adoptieouders - onder jeugdzorg. In overleg met de gemeente kan worden gekeken naar mogelijkheden binnen het PGB-budget om deze begeleiding te financieren. Klik hier voor meer informatie.

 

Door samen te werken en inzicht te krijgen in ieders positie, ontstaat er een solide basis voor groei en zelfstandigheid, zowel voor de geadopteerde als voor het adoptiegezin als geheel.

Meer informatie over het traject of wil jij je aanmelden? Dat kan hier.

AFC logo

Lienke Pet is onderdeel van de klankbordgroep adoptie binnen AFC Nederland. Binnenkort is hierover meer te vinden op onze website.

bottom of page